Kayseri Kafkas Derneği tarafından 22 Şubat 2014 tarihinde Kayseri Kadir Has Kültür Merkezi’nde “Kültür Gecesi” düzenlendi.

DOLU DOLU BİR GECE…!

Kayseri’de uzun süredir bu tür bir etkinliğin gerçekleştirilememesinden dolayı bölgede yaşayan hemşerilerimiz geceye oldukça ilgi gösterdi. 1500 kişilik salonun biletleri günler öncesinde tükendi. Yer olmamasından dolayı en az 500 kadar kişi de kapıdan dönmek durumunda kaldı.

Gece Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Mutlu Akkaya’nın konuşması ile başladı. Başkan konuşmasında Kayseri Derneği çalışmaları ve yeni yapılan bina hakkında bilgiler verdi. 21 Şubat Uluslararası Anadil günü ve dilimizin önemi, kış olimpiyatlarının yapıldığı Soçi’nin tarihi Çerkes toprağı olduğu, Suriyelilere yardım komisyonu faaliyetleri gibi konularda bilgiler sunduktan sonra, katılımcılardan KAFFED Suriye kriz masası SMS yardım hattına SMS atılması ricasında bulundu.

Dernek başkanının konuşmasının ardından bölge büyüklerinden Kuşha Fikri Özden anadilde gecenin güzel geçmesi temennilerinde bulundu.

Daha sonra KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya kürsüye gelerek Federasyon çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdi.

KAFFED Genel Başkanının konuşmasının ardından Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde açılan Kafkas Dilleri Bölümüne Kabardey Balkar’dan gelen öğretim görevlisi Abaze Albeç bir konuşma yaptı. Konuşmasında bölüm hakkında bilgi verdikten sonra bölgedeki potansiyeli görünce çok etkilendiğini özellikle belirterek güzel ve başarılı çalışmalarda bulunmak istediklerini belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından gösteri programına geçildi. Kültür gecesinde Kayseri Derneği dans topluluğu Aşemez, Jıle tiyatro grubu ve Maze müzik grupları sahne aldı.

Aşemez çalışmalarına 4 ay kadar önce başlamasına rağmen oldukça başarılı bir koreografi sundu.

Maze grubu ise 2 farklı gruptan oluşan kadroları ile katılımcılara eşsiz müzik ziyafetinde bulundu. Müzik grubun özellikle bölgesel ezgilerinde izleyicilerin büyük bir coşku, heyecan ile ezgilere eşlik ettikleri görüldü.

Gecede sahne alan tiyatro grubu ise 2 farklı oyun sergiledi. Özellikle Uzunyayla Festivalinde de(2000 yılı) daha önce sahnelenmiş olan “Uzunyayla’da Köy İlkokulu” adlı tiyatro oyunu özellikle Uzunyayla’da okumuş üst yaştaki kesimleri o günlere götürdü.

Tiyatro grubunun oyunlarında en dikkat çeken konu ise sahnelenen 2 oyunda yaklaşık 40 kişi sahne aldı ve tamamına yakını da anadilini kullanarak bu oyunları sahneledi. Oyunlar esnasında da önemli mesajlarda bulundular. Ayrıca sahnelenen ilk oyunun ardından Kayseri Merkezde açılan Adıgece sınıfının kısa videoları yayınlanarak seçmeli derslerde Adıgece/Abazacanın seçilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Salonu doldurmuş olan seyirciler geceyi son dakikasına kadar büyük bir ilgi ile takip ettiler. Gecenin bitiminin ardından özellikle gençler salonun kapatılmasına kadar düğün yaptılar.

Haber: Mole Levent Kaplan
Fotoğraflar: Murat Önal / Levent Kaplan

Dernek Duyuruları
07.01.2024 tarihinde KAFFED’ den ayrılma gündemli olağanüstü genel kurulumuz sonrası bazı internet […]
Değerli üyemiz, 2023-2024 dönemi itibariyle Dernek kayıtlarımız yeni bir otomasyon sistemine geçirilecek […]
Kayseri Kafkas Derneği tüzüğü gereği Başkan Nurşah Özyürek başkanlığındaki yönetim kurulunca 13/12/2023 […]