Guaşo Ruslan için Çağrı

Çerkes toplumunun saygın ve ileri gelen kanaat önderlerinden, Kıyı Boyu Şapsığ Derneği ve Şapsığ Yaşlılar Konseyi eski başkanı Guaşo Ruslan (Gvaşev) Lazarevsk Bölge Mahkemesi’nin kendisi hakkında verilen “idari cezası”nı onaylanması üzerine 11 Eylül’den itibaren süresiz açlık grevine başladı.

11 Eylül günü yaptığı açıklamada “Ben Guaşo Ruslan, halkıma ve şahsıma karşı yapılan haksızlıklar karşısında süresiz açlık grevine başlıyorum” diyen Guaşo Ruslan, 21 Mayıs 2017’de Kıyı Boyu Şapsığ Bölgesinde Çerkesler açısından sembolik öneme sahip bir ağaç olan Çığ Daxe’nin altında savaş ve sürgünde hayatını kaybeden atalarımızın ruhu için dua etmiş ve bir konuşma yapmış, bu etkinliğin ardından Lazarevsk Bölge Mahkemesi tarafından “izinsiz anma programı” yaptığı gerekçesiyle 10,000 ruble para cezasına çarptırılmıştı. Daha önce geçirdiği kalp krizi sonrası bir bacağını kaybeden Guaşo Ruslan , sağlık sorunları nedeniyle konsey başkanlığı görevini bırakmıştı. Sağlık sorunlarının devam etmesi yüzünden ilk mahkemeye ifade vermeye gidememiş, evinden zorla alınıp götürülmüş ve yine bir kalp krizi geçirmişti.

Anavatanın gerçek sahibi Çerkeslerin, kendi kimliklerini ve kültürel değerlerini yaşatma haklarına, din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan evrensel insan haklarına , Rusya Federasyonu’nun taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Rusya Federasyonu Anayasası’na açıkça aykırı olan bu karar tüm dünyadaki Çerkesleri ve Çerkes dostlarını rahatsız etmiştir. Çerkeslerin kimlik mücadelesini bir güvenlik riski olarak gören yaklaşımın hiç bir halkın çıkarına olmadığını, demokratik çoğulculuğun barış ve huzur içerisinde bir toplumsal yaşamın temeli olduğunu bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Bu yanlış ve haksız uygulamayı kınıyor, Sayın Guaşo Ruslan’ın uğradığı haksızlık karşısında yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. Rusya Federasyonu’ndan bu cezayı acilen iptal etmesini ve benzer hak ihlallerinin tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.

KKD LOGO

Guaşo Ruslan Davası

Guaşo Ruslan, 21 Mayıs 2017’de Kıyı Boyu Şapsığ Bölgesinde Çerkesler açısından sembolik öneme sahip bir ağaç olan Çığ Daxe’nin altında savaş ve sürgünde hayatını kaybeden atalarımızın ruhu için dua etti ve bir konuşma yaptı. Bu etkinliğin ardından göz altına alınan Guaşo Ruslan, 2 Haziran 2017’de Lazarevsk Bölge Mahkemesi tarafından “izinsiz anma programı” yaptığı gerekçesiyle 7 gün hapis cezasına çarptırıldı, hapis cezası para cezasına (10,000 ruble) çevrildi.

Guaşo Ruslan, herhangi bir yasayı çiğnemediğini, “Düşünce Özgürlüğü ve Dini Kurumlar Yasası”na göre tüm dini törenlerin ve etkinliklerin izinsiz düzenlenebileceğini, Adıgey Cumhuriyeti İnsani Araştırmalar Merkezi’nin çalışmalarında da kanıtlandığı gibi Çığ Daxe’nin eski çağlardan beri Çerkesler açısından kutsal bir yer olduğunu ve burada, ataları anma dahil, törenler düzenlendiğini belirterek kararı temyiz etti.

2 Ağustos günü itirazı değerlendiren Krasnodar Eyalet Mahkemesi Lazarevsk Bölge Mahkemesi’nin idari ceza kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesine hükmetti.

30 Ağustos günü davayı görüşen Lazarevsk Bölge Mahkemesi, eski kararında ısrar ederek idari cezayı onayladı.

Guaşo Ruslan’ın avukatı Marina Dubrovina, bu karara tekrar Krasnodar Eyalet Mahkemesi’nde itiraz edeceklerini, çünkü idari ceza kararının düşünce, din ve inanç özgürlüğüne ilişkin hakları çiğnediğini ve ortada idari bir suç olmadığını söyledi.

Lazarevsk Bölge Mahkemesi’nin bu kararı ardından Guaşo Ruslan 11 Eylül günü süresiz açlık grevine başladı.

Guaşo Ruslan kimdir?

Ruslan_Gvasev

Guaşo Ruslan 17 Ağustos 1950’de Soçi’deki Büyük Kiçmay köyünde doğdu. 1968’de Şapsığ Bölgesi’nde Golovinka okulundan mezun oldu, 1968-1970 yıllarında Sovyet Ordusu’nda askerlik yaptı.

1972’de Maykop’taki Tarım Teknik Okulu’ndan, 1976’da Rostov’daki sendika okulundan mezun oldu.

1991’de Nalçik Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi’ne kayıt oldu fakat 1992’de Abhazya direnişindeki gönüllü birliklere katıldığı için okuldan çıkarıldı. 1992-1992 yıllarında Abhazya direniş mücadelesine katıldı. Savaştan sonra kendisine “Abhazya Kahramanlık Madalyası” verildi.

1972’den itibaren çeşitli kurumlarda çalışan Guaşo Ruslan son olarak 2002-2005 yıllarında Adıgey Ulusal Müzesi’nde arkeoloji bölümü başkanı olarak görev yaptı.

Guaşo Ruslan 1988’de Kara Deniz Bölgesi Şapsığ Derneği kuruluş çalışmalarına katıldı, 1989-1991 yıllarında dernek başkan yardımcısı ve 1992-1994 döneminde dernek başkanı oldu.

1989’de Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu kuruluş çalışmalarına katıldı ve başkan yardımcısı olarak seçildi. 1993-1995 yıllarında Konfederasyon’da başkanlık görevini sürdürdü.

1991’de kurulan Dünya Çerkes Birliği’nin ilk genel kuruluna Şapsığ Derneği temsilcisi olarak katıldı ve dört yıl görev aldı.

2011-2013 yıllarında Kara Deniz Bölgesi Adıge-Şapsığ Yaşlılar Konseyi başkanlığını yaptı.