KAMUOYUNA

WhatsApp Image 2019-06-13 at 12.56.23 WhatsApp Image 2019-06-13 at 12.56.24 (1) WhatsApp Image 2019-06-13 at 12.56.24 (2) WhatsApp Image 2019-06-13 at 12.56.24

Bilindiği üzere, 07.06.2019 Cuma gecesi saat 23.00 ‘da Nalchik’te bulunan Xabze Xase başkanı ,aktivist Kochesoko Martin  polis kumpası ile gözaltına alındı. Gözaltına alınma haberini aldığımız andan itibaren Nalchik’teki sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularından sağlıklı bilgi almaya çalışarak Kochesoko Martin’e destek verilmesi için tarafımızdan bir dizi çalışma başlatıldı.

Öncelikle, kamuoyu oluşturma amacıyla #freedomformartin etiketi ile tüm sosyal medya mecralarında destek kampanyası yürütüldü, ardından dernek başkanımız Kuruve Sedat SÜRÜCÜ aracılığı ile KAFFED yönetim kurulu ve bağlı dernek başkanları ile edinilen bilgiler paylaşılıp, olayın vahameti anlatılarak, olayın münferit olmadığı , Kochesoko Martin’in şahsında yeniden Çerkes halkına verilmeye çalışılan gözdağı ve yıldırma politikasının bir parçası olduğu anlatıldı.

Geçen altı gün zarfında kamuoyunda oluşturulan  bilgi kirliğiline rağmen, Kochesoko Martin ile 12.06.2019 Çarşamba günü görüşen İnsan Hakları Merkezi’nden Jamuqho Zaur ‘dan edinilen bilgilere göre, itirafçı olmamış, isnat edilen suçlamaları kabul etmemiştir.

Kabardey Balkar Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonunda, gazeteciler, insan hakları savunucuları, DÜNYA ÇERKES BİRLİĞİ haricindeki tüm sivil toplum kuruluşları  ve konuya duyarlı olan kamuoyu , yapılan bu hukuksuz ve insanlık dışı olaya gerekli tepkiyi göstermiştir.

Aynı haksız suçlamalar ile Moskova da gözaltına alınan Meduza gazetesi yazarı İvan GOLUNOV kamuoyu baskısı ile Rus yetkililerce serbest bırakılmıştır.

Beklentimiz, KAFFED’in öncülüğünde  diasporada ki tüm Çerkes kurum ve kuruluşları ile birlikte Kochesoko Martin’e hakkı olan özgürlüğün sağlanması için, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve Rusya Federasyonu nezdinde bütün girişimlerin bir an önce hayata geçirilmesi yönündedir.

Kabardey Balkar Cumhuriyeti insan hakları savunucusu Hatıjıko VALERY nin sosyal medya aracılığı ile paylaştığı önerileri aslında diaspora olarak izlenmesi gereken yol haritasıdır.

Hatıjıko VALERY’nin konu ile ilgili görüşleri için ;

13.06.2019